Σκαφοειδής θώρακας στα παιδιά

Διόρθωση του σκαφοειδούς θώρακα με την τεχνική Nuss (ελάχιστα επεμβατική)

 

Γενικά

Ο σκαφοειδής θώρακας είναι μια δυσμορφία του θώρακα, η οποία συνήθως υπάρχει εκ γενετής και  χαρακτηρίζεται από διάμεσο ή πλευρικό βαθούλωμα του στέρνου. Συνήθως  η ασθένεια αυτή διαφαίνεται κατά την εφηβεία. Δεν υπάρχει κίνδυνος από τέτοιου είδους βαθούλωμα στο στέρνο, ωστόσο πολλά παιδιά και έφηβοι παραπονούνται για δύσπνοια – ιδιαίτερα κατά την άθληση.

Κατά βάση ο σκαφοειδής θώρακας είναι ιάσιμος. Όταν η περίπτωση είναι δύσκολη, τότε οι ειδικοί συνιστούν τη χειρουργική μέθοδο: Διόρθωση του σκαφοειδούς θώρακα ελάχιστα επεμβατική με την τεχνική Nuss.

 

Συμπτώματα

Ο σκαφοειδής θώρακας αφορά το 80%  των παραμορφώσεων στο στήθος. Η ασθένεια εμφανίζεται στα πέντε με δέκα από τα χίλια παιδιά και κυρίως στα αγόρια τρεις φορές περισσότερο από τα κορίτσια. Η αιτία για την εμφάνιση του σκαφοειδούς θώρακα είναι μία ανωμαλία κατά την ανάπτυξη του θωρακικού τόξου. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται η ασθένεια στην εφηβεία, καθώς εντείνεται με την ανάπτυξη των νέων. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων εξαρτάται από το μέγεθος του βαθουλώματος. Συχνά τα συμπτώματα γίνονται αισθητά κατά την άθληση όπου οι εμπλεκόμενοι παραπονιούνται για δύσπνοια. Σε βαριές περιπτώσεις ο σκαφοειδής θώρακας επιβαρύνει τη «μηχανή» του σώματος: Οι πνεύμονες  και η καρδιά πρέπει να συμβιβαστούν με λιγότερο χώρο στο θώρακα, κάτι το οποίο οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου και κατ’ επέκταση σε περιορισμένη ικανότητα επίδοσης. Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι το ορθοπεδικό: Η έλλειψη στήριξης του θωρακικού τοιχώματος μπροστά  επιβαρύνει μέσω των πλευρών τη σπονδυλική στήλη με συνέπεια τη δημιουργία σκολίωσης ή κύφωσης αυτής. Εκτός από την ιατρική άποψη μεγάλο ρόλο παίζει και η ψυχική επιβάρυνση των νεαρών ασθενών. Συχνά αυτή η δυσμορφία επηρεάζει  και το αίσθημα αυτοεκτίμησής τους, αφού από αισθητικής πλευράς νιώθουν μειονεκτικά.

 

Διάγνωση και θεραπεία

Ο σκαφοειδής θώρακας είναι μία σαφώς αναγνωρίσιμη ανατομική δυσμορφία του θώρακα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η εσοχή του στέρνου προς τα μέσα, όπου το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα παίρνει τη μορφή μιας σκάφης κι έτσι μπορεί να διαπιστώσει κανείς με γυμνό μάτι ένα έντονο βαθούλωμα στο θώρακα.  Οι ασθενείς με την υποψία σκαφοειδούς θώρακα θα πρέπει να στραφούν στον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό τους. ‘Οταν επιβεβαιωθεί η εικασία , τότε μέσω μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας διαπιστώνεται το μέγεθος της δυσμορφίας.

 

Κατά βάση ο σκαφοειδής θώρακας είναι ιάσιμος και η πιο κατάλληλη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος αντιμετώπισης εξαρτάται από την ηλικία και την κράση του ασθενούς, καθώς και από το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις οι ειδικοί συνιστούν τη χειρουργική μέθοδο Nuss.

 

Χειρουργική μέθοδος Nuss – ελάχιστα επεμβατική διόρθωση του σκαφοειδούς θώρακα

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διόρθωσης του σκαφοειδούς θώρακα με τη μέθοδο Nuss (minimal invasive) μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου για τους ασθενείς είναι ότι η χειρουργική επέμβαση είναι σχετικά απλή και σίγουρη. Με δύο μικρές τομές των περίπου 2εκ.  τοποθετείται μια μεταλλική ράβδος στο θώρακα, η οποία σπρώχνει το  βαθουλωμένο θωρακικό τοίχωμα προς τα έξω. Αυτή η ράβδος παραμένει στο σώμα για 18 μέχρι 24 μήνες και μετά αφαιρείται. Η επέμβαση διαρκεί 30 λεπτά και χρήζει τριήμερης με τετραήμερης  νοσηλείας. Άμεσα μετά την επέμβαση μπορούν πλέον οι ασθενείς να αναπνεύσουν καλύτερα.

 

Ο Δρ. Μαστοράκης εδώ και 15 χρόνια πραγματοποιεί πάνω από 100 τέτοιου είδους επεμβάσεις το χρόνο σε όλο τον κόσμο.